пишите нам

info.fondru@gmail.com

позвоните нам

(+373) 76 744 744
Femeile în Politică

Scopul proiectului:

Scopul proiectului este de a susține creșterea nivelului de participare a femeilor în politică și în procesul de luare a deciziilor prin crearea unui mediu favorabil participării acestora semnificative și de a susține dezvoltarea capacităților acestora înainte, în perioada de și după alegeri la nivel central și local. De asemenea, iniţiativa va contribui la promovarea creșterii nivelului de informare a populației privind contribuția femeilor în liderismul politic. Proiectul va încuraja respectarea drepturilor femeilor și a angajamentelor pe care le are Guvernul Republicii Moldova.  

Obiectivele proiectului / rezultate:

Rezultatul 1 – Cadrul legsialtiv și politicile naţionale sunt adoptate pentru a consolida dreptul femeilor de a participa la luarea deciziilor la nivel național și local.
 

Rezultatul 2 - Promotorii egalității de gen influențează cadrul legislativ și politicile la nivel naţional  pentru a spori liderismul femeilor și participarea acestora politică.

Activitățile proiectului:

FEE va juca un rol important în coordonare eforturilor de advocacy a peste 50 de organizații non-guvernamentale la nivel național și local. Se va oferi suport de expertiză și consiliere privind opțiunile pentru Măsurile Speciale Temporare (MST) adecvate care să ducă la procesele electorale și politice mai incluzive.
ONG-urile și organizațiile lor umbrelă vor contribui substanţial la participarea femeilor în calitate de candidaţi în alegeri. Bazându-se pe experiența de lucru pe care FEE o are cu platforme de ONG-uri, iniţiativa va ajuta organizaţiile neguvernamentale să adopte integreze dimensiunea de gen în strategiile şi activităţile acestora. Astfel, proiectul va oferi sprijin tehnic pentru 4 organizații-umbrelă pentru a-și revizui regulamentele, politicile și planurile de acțiuni, pentru face ajustările relevante, care vor servi, pe termen lung, drept bază întru prioritizarea suportului pentru femei. Organizațiile umbrelă beneficiare sunt: Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte, Consiliul Național al Tineretului din Moldova, Rețeaua de Organizații de Rromi, ONG Alianța pentru Persoanele cu Dizabilități.
 

Vor fi acordate granturi mici acestor organizații pentru a mobiliza ONG-urile și mass-media pentru a sprijini femeile în timpul Alegerilor Parlamentare din 2014 și în timpul Alegerilor Locale din 2015. De asemenea, FEE și partenerii de proiect vor implica și alte organizații umbrelă relevante pentru a institui o platformă largă de ONG-uri în domeniul egalităţii de gen. Această platformă va servi ca o entitate reprezentativă, careva â contribui şi la crearea unei mase critice de actori care va cere respectarea egalității de gen, precum și va contribui la eliminarea  stereotipurilor despre rolul bărbaților și femeilor în societatea moldovenească.

Luând în considerație expertiza Rețelei Organizațiilor e Romi și a altor membri ai grupurilor de organizații-umbrelă care reprezintă persoanele vulnerabile (cum ar fi Consiliul Național al Tineretului, Alianța pentru Persoanele cu Dizabilități, membrii locali ai Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte), vor fi depuse eforturi pentru a susține femeile din comunitățile de Romi și alte grupuri țintă pentru afacilitata identificarea și dezvolta mesajele lor, care vor fi prezentate liderilor partidelor politice. Femeile vulnerabile în cel puțin 30 de comunități vor beneficia direct de instruire și asistență pentru a formula corect nevoile lor și pentru milita pentru îmbunătățirea condițiilor lor sociale, economice și politice. Femeile vulnerabile din aceste localități vor fi încurajate să participe în calitate de candidați la alegerile locale generale, prin campanii participative de nominalizare a potenţialelor candidate în fiecare comunitate. De asemenea, femeile vulnerabile abilitate vor fi mobilizate să se alăture la 5 cluburi politice regionale ale femeilor, care vor fi înființate în cadrul acestui proiect, în parteneriat cu ONG-ul "Clubul Politic femeilor 50/50". Cluburile politice regionale vor servi, de asemenea, pentru formarea viitorilor candidați femei la alegeri și pentru schimbul de experiență cu femeile care au progresat în cariera lor politică.

Partenerii proiectului:
Proiectul este implementat în parteneriat cu UN Women, PNUD Moldova și Centrul de Parteneriat pentru Dezvoltare. 

Sumă totală a proiectului este de USD 369,000.

Proiectul este susținut de UN Women Moldova din resursele financiare acordate de către Guvernul Suediei. 

Все проекты

Femeile în Politică

Scopul proiectului este de a susține creșterea nivelului de participare a femeilor în politică și în procesul de luare a deciziilor prin crearea unui mediu favorabil

Inițiativa Comună pentru Oportunități Eg

Partener de proiect: Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare.

Proiectul Securitate alimentară

Armonizarea politicilor în domeniul sanitar şi fitosanitar ale Republicii Moldova şi Georgiei cu cele din Uniunea Europeană

Proiectul INSPIRED

Programul de Sprijin Integrat pentru Reforma Incluzivă și Dialog Democratic

Integrare Europeană

Proiectul " Consolidarea Suportului Societății Civile din Moldova pentru Integrare Europeană" urmărește să fortifice sprijinul civic  pentru procesul de integrare europeană a Republicii Moldova.

Proiectul Anticorupție

Proiectul “Contribuția Societății Civile la Monitorizarea Politicilor Anticorupție în Moldova”

left
right